Utbildning i HLR vuxen & barn

Utbildningarna hålls enligt riktlinjer av Svenska rådet för hjärt-lungräddning

Hjärtstopp - ett hjärta i kaos

 

 

Ett hjärtstopp kan ske av flera olika anledningar men ofta drabbas hjärtat av ett elektriskt kaos och hjärtats muskler arbetar osykronisrat (kaos!) utan att kunna pumpa runt blod i kroppen. Om ingen behandling ges inom några minuter kommer detta tillstånd att leda till döden. Man brukar ge följande tumregel: Om ingen behandling eller hjärtstartare användes ökar dödlighet vid hjärtstopp med ca 10 % / min.

 

Den omedelbara behandling som krävs är att någon startar hjärt-lungräddning och att en elektrisk stöt från en hjärtstartare kan ges så fort det är möjligt. Genom hjärt-lungräddning pumpar man manuellt runt blodet i kroppen. Genom en elektrisk stöt från en hjärtstartare avbryts det elektriska kaos som finns i hjärtat. På så sätt kan hjärtat återfå sin normala rytm och kunna pumpa blod.

 

Grundläggande HLR utbildning samt AED-Hjärtstartare

 

 

I grundkursen i HLR lär du lär dig undersöka medvetande och kontrollera livstecken på en till synes livlös person, larma, göra hjärt-lungräddning samt lägga en person i stabilt-sidoläge.
Med tillägget AED-Hjärtstartare får du också en kort intruktion till hur en hjärtstartare fungerar.

 

Du får även grunderna i Första hjälpens ABC.

Klicka här för att läsa referenser

 

Utbildningarna uförs även på engelska. 

 

Barn HLR

Livräddande första hjälp till barn

 


Det viktigaste när det gäller att minska skador, lidande och död hos barn är att ingripa innan det händer, att förebygga. Men allt kan inte förutses eller förebyggas. Därför måste alla med ansvar för barn också lära sig vad man kan göra då olyckan redan har inträffat.

 

Hur får man exempelvis bort ett föremål som täpper till barnets luftväg? Om olyckan är framme kan detta leda till andningsstopp och vidare till hjärtstopp om man inte behandlar barnet på rätt sätt.
 

Utbildningarna utförs även på engelska

 

Boka HLR-utbildningen här